Gondolkodtál már azon, hogy úgy általában az emberek milyen élethelyzetben, milyen okból kérnének segítséget, s mely támogató szakma képviselőjétől? Többek között erre is kereste a válaszokat egy közelmúltban zárult kutatásunk. Emellett olyan kérdésekkel is foglalkozott mint, hogy a megkérdezettek hallottak-e a coachingról, vettek-e részt coaching folyamatban, ha igen milyen területen kértek segítséget és mennyire tartották sikeresnek? Mi a véleményük a coachingról, milyen területen tartják az alkalmazását hasznosnak és mekkora összeget lennének hajlandók áldozni rá? Belső vagy külső coachot alkalmaznának és milyen okból? A szervezeten belüli munkatársak közül kit tartanának alkalmasnak belső coachnak? Melyek (lennének) coach választásuk legfontosabb szempontjai?

„A coaching szakma gyerekcipőben jár Magyarországon.” Sokszor gondoljuk, mondjuk, halljuk és látjuk ezt a kijelentést, s mindazt, amit tartalmában lefed.

Coachként, illetve a coaching iránt érdeklődőként folyamatosan igyekszünk nyomon követni a hazai coach szakmát, eseményeit és trendjeit. A szakmát, mely sokszor alkot véleményt a hazai piacról, köztük valós vagy éppen valósnak vélt információkkal, illetve a saját benyomásai alapján, a saját üzleti környezetében, ügyfélkörében igaznak bizonyuló állításokkal. Azonban igen ritka azon momentumok száma, amikor is a coaching ismertségéről, megítéléséről, alkalmazhatóságáról kérdezzük meg a potenciális piac résztvevőit, nem szervezeti szinten, ugyanakkor mérhető formában.

Tesszük mindezt annak ellenére, hogy a hazai coach szakma is lassan már a tinédzser kort tapossa, hiszen az első coach „fecskék” valamikor az ezredfordulón jelentek meg hazánkban, az első coach képzések pedig éppen idén, 2015-ben ünneplik az első 10 évüket. Nem mellékesen – habár ez sokkal inkább nemzetközi vonatkozású, mintsem magyar – az ICF is éppen most jubilál, 20 éves.

Éppen ezért gondoltuk úgy Rádlerné Iványosi-Szabó Mártával együtt, hogy talán érdemes a fenti kérdést körbejárni egy kutatás formájában, s ehhez az említett örömteli évfordulók, ünnepi alkalmak is aktualitást adhatnak.

Bízunk benne, hogy kutatásunk összefoglalójával sikerül egy iránymutató képet vagy legalább érdekes, hasznos információkat adnunk a hazai coach szakmai közösségnek.

Bízunk abban is, hogy olyan örömmel fogadod ezt a tanulmányt, Kedves Olvasó, mint amilyen örömmel osztjuk meg eredményeinket. A dokumentum elérhető az alábbi linkre kattintva.

Coaching a fejekben (teljes kutatási összefoglaló)

Belépés

Elfelejtettem a jelszavam