ICF COACH MINŐSÍTÉS (CREDENTIALING)

Az ICF minden coach számára nyitott, háromszintű minősítési rendszerét világszerte elismerik. A minősítés szintjei: ACC, PCC és MCC. Az első két szintre háromféle jelentkezési út áll rendelkezésre, az ACTP, az ACSTH és a Portfólió. Az ACTP és az ACTSH jelentkezési lehetőség azok számára vonatozik, akik ICF által akkreditált coach képzésen (Accredited Coach Training Program, ill. Approved Coach Specific Training Hours) végeztek. Számukra a folyamat egyszerűbb és gyorsabb. Akik más coach képzésen vettek részt, azok a Portfólió jelentkezés útján tudják megszerezni ICF coach akkreditációjukat.

Az ICF három coach akkreditációs szintje

Az egyes minősítési szintekhez tartozó kompetenciák összehasonlító táblázata:

Az ICF által minősített coachok felé elvárás, hogy folytassák tanulmányaikat, és építsék tovább meglévő tapasztalati szintjüket. Szakmai tudásuk és kompetenciájuk fejlődése az MCC szint felé vezető útjuk lépcsőfokai. A minősítések háromévenkénti megújításához az akkreditált coachok továbbképzési pontokat gyűjtenek (CCEU).

Előnyök az ügyfelek és megbízók számára

Az ICF coach minősítési rendszere, melyet a szervezet nemzetközi központja működtet, eligazodási pont és segítség az ügyfelek és a megbízók számára. Garancia arra, hogy nemzetközi szakmai sztenderdeknek megfelelő coach kerül kiválasztásra.

Előnyök a coachok számára

A nemzetközi coach minősítéssel rendelkező coachok számára az ICF rendszere akár egy-két évtizedre is kijelöli a szakmai fejlődés útját. Emellett a személyes márkaépítés fontos megkülönböztető eleme a világ legnagyobb coach szakmai szervezetének minősítése.

A coach minősítés folyamata

Az ICF coach minősítés szintjeinek részletes követelményei, a vizsgáztatás feltételrendszere folyamatosan fejlődik, az aktuálisan érvényben lévő feltételek az alábbiakban olvashatók, de a választott mentor coach is tud felvilágosítást adni a folyamatról. A mentorcoach választásról részletesebb információ itt található.

Az ICF coach minősítés szintjeinek részletes követelményei ide kattintva olvashatók.

HANGFELVÉTELlel kapcsolatos információk:

Azoknak a jelentkezőknek, akik teljesen befejezték az ICF által elfogadott ACTP coach programot, az írásbeli vizsga kötelező csak, hangfelvételt nem kell készíteniük.

Azok, akik ettől különböző coaching programokon vesznek részt (azaz ACSTH vagy portfóliós jelentkezők), be kell küldeniük hanganyagot is (20-60 perces coachingülés rögzített hanganyagát).

Az ÁTIRATOKról

Az ACSTH vagy portfólió útján jelentkezőktől bekérik – a hanganyaguk mellett – a hanganyagok írásbeli átiratait is, minősítési szinttől függően egy vagy két hanganyagot és azok átiratait.

Folyamatos fejlesztés

Az ICF a szakma és az igények változásával párhuzamosan folyamatosan fejleszti a minősítési rendszerét is. Az aktualitásokat itt lehet nyomon követni: https://coachingfederation.org/credential-updates

Továbbá rendszeresen hirdet webinárokat a minősítés kapcsán, amelyek az ICF Facebook-oldalán érhetők el.

Az ICF Magyar Tagozata – Akkreditációs munkacsoportja

Az ICF Magyar Tagozat akkreditációval és minősítésekkel foglalkozó munkacsoportja folyamatosan működik. Feladatunk, hogy segítsük az ICF Magyar Tagozat coachait a szakmai fejlődésükben és eligazítást nyújtsunk mindazok számára, akik az ICF által felállított szakmai utat szeretnék választani.

További információk az ICF Coach Akkreditációval kapcsolatban

akkreditacio@coachingfederation.hu