Coaching szupervízió

A coaching szupervízió a coach szakmai működésének fejlesztésére összpontosít azáltal, hogy egy szerteágazóbb és szélesebb körű támogatási és fejlesztési lehetőséget kínál. A coaching szupervízió biztonságos környezetet teremt a coach számára az ügyfeleivel folytatott, a coachingban mesterivé válási munka során megélt sikerek és kudarcok megosztásához.

Az ICF elkötelezett a coaching szupervízióval kapcsolatos kutatások figyelemmel kísérésében és végrehajtásában, és egy cikket tett közzé az International Coaching Psychology Review (Volume 12, No. 1) 2017. márciusi számában ebben témában.

A cikkben található megállapítások a következők:

• A könyvek és akadémiai cikkek egyre növekvő száma ellenére a coaching szupervízió kutatási területe még mindig meglehetősen korlátozott.
  • A szupervízió különböző célú felhasználása miatt a szupervízió meghatározása kihívást jelent. A coaching szupervíziónak nincs általánosan elfogadott definíciója.
  • A coachok, az ügyfelek, az minősítő és a coaching szolgáltatásokat nyújtó szervezetek mindegyike részt vesz coaching szupervízióban, és mindnek valamiképp sajátos nézőpontja van hozzá. Következésképp a szupervízió a különböző felek számára különböző célokat szolgálhat.
  • Tény, hogy nincsenek markáns tanulmányok a coaching szupervízió hatékonyságának meghatározásával kapcsolatban, ezért nehéz lenne megvédeni a coaching szupervízió folyamatos előírásának álláspontját.

Az ICF coaching szupervízióról szóló álláspontja:

Az ICF a folyamatos szakmai fejlesztési portfólió (CPD) részeként a teljes munkaidőben dolgozó coach szakemberek számára ajánlja a coaching szupervíziót, amelynek célja a szakmai készenlét és karbantartás. Az ICF kötelezően nem írja elő a coaching szupervíziót.

A coaching szupervízió magában foglalhatja:

• A coach belső folyamatainak feltárását reflektív gyakorlaton keresztül.
  • A coaching megállapodás áttekintését és bármely más pszichológiai vagy fizikai szerződést, a közvetlen és közvetett tényezőket is figyelembe véve.
  • A vakfoltok feltárását.
  • Etikai kérdéseket.
  • Annak biztosítását, hogy a coach "alkalmas a (coaching) munkára" és képes felelősséget vállalni.
  • A coach és az ügyfél környezetének minden aspektusból való megvizsgálását, hogy a rendszerben rejlő fejlődés lehetőségeit feltárjuk.

A coaching szupervízió meglehetősen különbözik a coachingtól, éppen ezért szükség van a tudást és a szupervíziós készségek gyakorlásának lehetőségét nyújtó képzésre. Így minden coach-szupervizornak coaching szupervíziós képzésben kellene részesülnie.

Az ICF elismeri, hogy a coaching szupervízió a CPD része és különbözik az ICF minősítési folyamat során végzett mentor-coachingtól.