Ez az, ami a leghangosabb, ha visszagondolok az 5 napra, melyet egy rendhagyó jószolgálati projekt keretében töltöttünk Gémesi Andival és Wéber Gáborral Erdély szórványvidékén.

A Szent Ferenc Alapítvány petrozsényi házának angyalkája, Farkas Ágnes kereste meg az ICF-et azzal, hogy – saját jó élményei alapján – szeretné, ha coaching támogatásban részesülhetne az ottani csapat is.

Részemről nem volt kérdés, hogy azonnal jelentkezzem, annyira megszólítva éreztem magam a gyerekek számára legfontosabb példa, a nevelők jólléte miatt. Több jelentkező közül Andival és Gáborral szerencsére az időpontot is tudtuk egyeztetni – egyszer találkoztunk és arra jutottunk, hogy spontaneitásunkkal és rugalmasságunkkal készülünk.

1-2 nappal indulás előtt kezdtem azon morfondírozni, hogy tulajdonképpen idegen emberekkel fogok 5 napot tölteni teljesen ismeretlen helyen azzal a feladattal, hogy kapcsolódjunk egymáshoz és hasznos támogatást tudjunk nyújtani egy olyan környezetben, ami lehető legtávolabb áll a vállalatok világától. Biztos voltam benne, hogy az utazás az én számomra is tanulsággal zárul…

Tanuljunk Hunyaditól; avagy hogyan is oldjuk meg problémáinkat?

Sokat segített az ismerkedésben a ház dolgozóival, hogy az első ott töltött napunk egy zarándoklaton való részvétellel telt, melyet Hunyadi János 575 évvel ezelőtti, törökök elleni győzelmének emlékére tartottak Böjte Csaba vezetésével. Az alapítvány 4 otthonából kb. 200 gyerek és nevelő gyűlt össze, hogy együtt emlékezzenek. Érdemes meghallgatni a szentmise egyik részletét, mely számomra igazán motiváló volt: https://youtu.be/n6ztcbmZ9mU.

Röviden összefoglalva a teendőket életünk "csatáinak megvívásához":

- vállaljuk a feladatot

- keressünk szövetségeseket:  "én tudok-e odamenni egy másképp gondolkozó, talán más nyelven beszélő emberhez és tudom e azt mondani, gyere, segíts, fogjuk meg egymás kezét, mert együtt könnyebb lesz, együtt meg tudjuk valósítani"

- amit elhatároztam, véghez is viszem, bármennyire nehéz

Tulajdonképpen e szerint dolgoznak a ház nevelői nap mint nap. Nincs könnyű dolguk: gyermeket nevelni az egyik legszebb, ám legnehezebb hivatás, még akkor is, ha a sajátjainkról van szó... Amitől pedig hosszú évek óta ilyen példaértékűen tudják végezni ezt a munkát, az a hozzáállás. Elkötelezettek és ez a legfontosabb - kétségkívül vállalták a feladatot. Szeretném azt hinni, kis időre mi voltunk a "szövetségesek" és tudtunk olyat adni Nekik, amit használni tudnak a mindennapok harcaiban. Ez volt a célunk, a visszajelzések alapján sikerült elérnünk - bár kétségtelen, hogy a hétköznapok csatáit továbbra is maguknak kell megvívni.

Azért mentünk, hogy adjunk és úgy jöttünk el, hogy rengeteget kaptunk: nyitottságot, bizalmat, őszinteséget, elfogadást, élményeket, jó beszélgetéseket, hálát.
Külön öröm számomra, hogy mi hárman, coachok olyan gördülékenyen, egymást elfogadva és kiegészítve tudtunk együtt dolgozni, mintha mindig ezt csináltuk volna - köszönet érte Andinak és Gábornak.

Természetesen nem hagyjuk magukra őket, tervezzük a folytatást – szeretettel várjuk a csatlakozni vágyókat.

Bánás Zsuzsa

Szerző: BanasZs
ICF által akkreditált képzésen tanulván meg, mi a coaching, hiszem, hogy ez az emberközpontú támogatás alkalmas arra, hogy lerövidítse és megkönnyítse az utat, ami a cél felé vezet – azon embereknek, akik felismerték, felelősek életükért és környezetükért. Sikerélmény, mert a visszajelzések azt igazolják, amit nekem is jelentett az elején: saját válaszaikat megtalálva ügyfeleimnek döntéseik születtek, változtatásokra kötelezték el magukat, jobban megértették saját magukat és környezetüket, tudatosabban lettek, így könnyebben kezelnek helyzeteket, kiegyensúlyozottabbak, boldogabbak. Ráadásként olyan emberekkel dolgozhatom, akikre maximálisan fel tudok nézni, hiszen Önmagukon dolgozva tesznek céljaikért. Jelenleg készülök a PCC minősítés megszerzésére. Mediátorként jól tudom hasznosítani coach kompetenciámat és örömmel tölt el, hogy partner lehetek új alapokra helyezni kapcsolatokat, megszüntetni, csökkenteni az ellenségeskedést, fájdalmat, viszályt és az összefogás erejével megtalálni a közös megoldást.