Az etika alapelveinek ismerete, az etikusság megélése, olyan, mint egy alaphang. Szinte csak akkor vesszük észre, hogy mennyire fontos, ha hiányzik. Pedig amikor hiányzik, akkor nagyon hiányzik, sok bonyodalmat és keserűséget okozva. Az etikai blog célja, hogy támogassuk az ICF közösséget ennek a hangnak a tisztán tartásában, és az összehangolódásban. Miért jó nekünk, ha tisztán szól az alaphang, azaz vannak etikai elveink és viselkedésünk összhangban van az etikai elveinkkel? Mit nyerünk vele, mit veszítünk nélküle? A sok lehetséges válasz közül, - jóérzés, önbecsülés, nyugodt alvás, … - most emeljük ki és járjuk körbe egy kicsit a bizalmat.

A coaching folyamat hatékonyságát inkább meghatározza, hogy van-e bizalom a coach és az ügyfél között, emberileg és szakmailag, mint az, hogy milyen coaching módszert használnak. A módszerek arra jók, hogy az egyik, vagy a másik úton induljunk a cél felé, és a bizalom az, ami lehetővé teszi, hogy megközelíthessük és elérhessük a célt.

A kutatások azt mutatják, hogy a bizalom a hétköznapi, apró cselekedetek által épül ki. Olyanok által, mint, hogy: Nem ígérek olyat a reklámomban, amit a coaching nem tud garantáltan lefedni. Akkor segítek, amikor tényleg szükség van rá, nem előbb, vagy majd máskor. Képes vagyok segítséget, szupervíziót kérni, felvállalva tökéletlenségemet. Nem sugalmazom azt, hogy az akkreditáció automatikusan jár a coaching tanfolyamom elvégzésével. Ezek azok a pillanatok, amikor lehetőség van a bizalom építésére, vagy a másik elárulására.

Brené Brown kutatásokat végzett a bizalom témában és egy csokorba gyűjtötte az összetevőit:

• ismerem és tiszteletben tartom a saját és a másik határait
  • mindig azt teszem, amit mondok, hogy tenni fogok és amit helyesnek tartok
  • felelősséget vállalok a hibáimért és azok következményeiért
  • bizalmas információt csak akkor osztok meg, ha fel vagyok rá kérve (nem pletykálgatok)
  • a helyes utat választom akkor is, ha a másik út kényelmesebb, gyorsabb, élvezetesebb
  • nem ítélkezem

A bizalom azzal kezdődik, hogy én tudok-e bízni magamban.

Vajon hogy állok/állsz a bizalom fenti összetevőivel?

Melyiken lehetne még csiszolni?

Mi lesz az az apró lépés, amit holnaptól másképp teszel?

Érdemes megnézni a Brené Brown videóját – http://www.supersoul.tv/supersoul-sessions/the-anatomy-of-trust  - köszönet Bite Barbinak a tippért

A bizalom azzal folytatódik, hogy tudok-e bízni a másikban és végül, hogy tudok-e bízni egy közösségben. Ez utóbbihoz tud hozzájárulni az, ha azonos etikai alapokat vallunk. Az etika kódex segít abban, hogy amikor nagy a kísértés, a veszély, hogy lecsúszom a bizalom ösvényéről, akkor kapaszkodót ad. A kapaszkodókat érdemes karbantartani, átvizsgálni és felújítani. Az ICF 2015-ben lényeges szemléletbeli változást vezetett be az etikai kódexben. Ismered a változásokat? Szeretnél erről olvasni legközelebb?

És végül egy személyes élmény: Igen csúszóssá válhat az út, ha az etikus viselkedést, egyszerűen naivitásnak tekintjük. Ha mind betartjuk az etikai elveket, nemcsak hosszú távon lesz kifizetődő etikusnak maradni, és elkerülhető az az érzés, amit akkor éreztem, mikor egy munkatársam látva „naivitásomat” megkérdezte: „Hány éves vagy királylány?” Ugyanis királylánynak/királyfinak lenni jó, és még jobb, ha mindannyian királyfiak/királylányok akarunk maradni.

Galambos Katalin

Szerző: GalambosK
2008 óta foglalkozom üzleti coachinggal, 2013-ban elnyertem „Év Coacha” címet az ICF pályázatán. Üzleti és a magánéleti coach vagyok, emellett szervezetfejlesztési, változáskezelési tanácsadással, illetve kommunikációs és coaching tanfolyamok tartásával is foglalkozom. Olyan folyamatokban szeretek részt venni, ahol a cél: az emberben vagy a szervezetben rejlő lehetőségek kibontakoztatása, tartós változás elérése, az együttműködés és a belső harmónia fejlesztése. Pályámat programtervező matematikusként kezdtem, de rájöttem, hogy az emberek működése sokkal inkább lenyűgöz. Az Accenture Kft. színeiben sajátítottam el az üzleti tanácsadási szakmát, BPR, OD&D és Változás menedzsment projekteken dolgoztam, innen ered a célorientált, gyakorlatias, üzleti és projekt szemléletem. Majd az asszertív kommunikáció és a coaching felé fordultam. Elvégeztem a Rogers Mentálhigiénés Terapeuta képzést, ahol az empatikus odafigyelést és a feltétel nélküli pozitív elfogadást sajátíthattam el. Tranzakció Analízis (TA) alapú coachingot tanultam és tanítok. A TA az egyik nagy szerelmem, mind a munkám során mind a magánéletemben nagyon sokat profitálok szemléletmódjából, eszközeiből. Folyamatosan képzem magam, hogy megismerjem az új irányzatokat, technikákat, de az a tapasztalatom, hogy a coaching legfontosabb, leghatékonyabb eszközei az egyenrangú kapcsolat, őszinte kíváncsiság a másikra, az elfogadó, értő figyelem és a coach önismerete, élettapasztalata. Nagy örömmel várom az új "együttműködési" lehetőségeket.